Rotterdam krijgt een Alan Turingstraat

Ergens in 2017 keek ik de film The Imitation Game, die je bijna kunt zien als biografie van Alan Turing. Die sprak me meteen enorm aan. In het kort: Alan was een briljante homoseksuele wiskundige, die tijdens de Tweede Wereldoorlog de encryptie van Duitse berichten wist te breken. Dit was een directe aanleiding voor het einde van de Tweede Wereldoorlog. Maar, na de oorlog werd Turing gearresteerd wegens homoseksuele handelingen. En veroordeeld. Hij kon kiezen: chemische castratie of gevangenisstraf. Hij koos voor het eerste. De hormonen die hij geïnjecteerd kreeg, leidden onder meer tot borstvorming.

Op 7 juni 1954 werd hij dood aangetroffen met een appel, die – naar beweerd werd – met cyanide vergiftigd was. Er wordt over zijn dood veel gespeculeerd. De officiële doodsoorzaak is zelfmoord, maar er wordt beweerd dat hij door de Engelse geheime dienst is vermoord. Omdat hij te veel zou weten over geheime codes en daardoor een te groot veiligheidsrisico werd. Immers, als homoseksueel was hij chanterbaar. Op 24 december 2013 verleende koningin Elizabeth II Alan Turing gratie en werd zijn veroordeling wegens homoseksualiteit uit de boeken geschrapt. Er komt zelfs een Engels bankbiljet om hem te eren!

Met andere woorden: Alan hielp de oorlog stoppen, werd gearresteerd wegens zijn homo-zijn en dat leidde tot zijn dood.

Zoekend naar een eerbetoon aan Alan Turing heb ik de gemeente jaren geleden al aangeraden om een straat te noemen naar hem. En nu in 2021, vier jaar later, kreeg ik bericht van de gemeente dat het gebeurt: er komt in een Alan Turingstraat in de buurt Zestienhoven in Overschie! Om precies te zijn: hier.

Nadat er hier en daar al wat eerbetonen zijn gecreëerd voor Turing, zoals de straat in het Belgische Hasselt en de school in Amsterdam, krijgt Rotterdam nu dus de eerste Alan Turingstraat in Nederland. En dat maakt me tijdens de Rotterdamse Pride best trots!

Waardering: 1 uit 5.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *