20 jaar openstelling burgerlijk huwelijk

Op 1 april 2001 om exact middernacht verbond toenmalig burgemeester Job Cohen van Amsterdam in de Stopera vier koppels van hetzelfde geslacht in de echt. Voor het eerst ter wereld trouwden niet-hetero’s met elkaar. Geen aparte huwelijksvorm of registratie, maar een écht huwelijk.

De weg erheen was best lang. In de jaren tachtig begon de Gaykrant met een campagne en zelfs een proefproces, waardoor de rechtbank oordeelde dat de Nederlandse wet nergens aangaf dat een huwelijk tussen een man en vrouw moest zijn. Hiermee gaf de rechter de politiek huiswerk. En uiteindelijk in 2001, toen we geen religieuze partijen in de regering hadden, kwam het er van. Als eerste land ter wereld mochten mensen met elkaar trouwen zonder dat er naar hun geslacht werd gekeken!

Het was allemaal niet meteen heel mooi, en vooral de weigerambtenaar was lang een lelijk onderdeel van dit geheel: christelijke trouwambtenaren met bezwaren mochten weigeren om niet-heterostellen te trouwen. Die weigerambtenaar heeft nog lang bestaan. Niet in het minst door de liberale conservatieve VVD, die in 2011 nog tegen de afschaffing ervan stemde.

Er zijn nog maar 29 landen ter wereld waar het huwelijk is opengesteld

En nee, over de hele wereld zijn er nog niet voldoende landen die hier al klaar voor zijn. En nee, ook in Nederland is niet alles koek en ei. Maar: die eerste huwelijke op 1 april 2001 waren écht de start van een nieuw tijdperk. En laten we vooral ook niet vergeten dat te vieren!!

Als kadootje hier een YouTube waarbij ik mijn ogen niet altijd droog kan houden, enjoy:

Waardering: 1 uit 5.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *